Een nieuwe IC

De IC-afdeling van de ziekenhuislocatie in Emmen was verouderd en de infrastructuur over datum. Ook was de indeling van de afdeling niet meer ideaal. Het was hoog tijd voor een flinke renovatie. Het ontwerp voor de nieuwe IC is in nauwe samenspraak met het ziekenhuis en de gebruikers gemaakt. Zodat het echt aansloot. Het ontwerp is dus niet vanachter een bureau bedacht, maar vanuit de dagelijkse praktijk.  

“Omdat we al langer voor Treant werken, kennen we het gebouw en de installaties goed. Je weet waar je rekening mee moet houden. Dat is belangrijk en fijn voor Treant.”  

Projectleider Wouter Nijenstein

Beginnen vanaf 0

Voor de renovatie werd de volledige IC-vleugel van 1000m2 ontruimd. Alles is eruit gesloopt, met uitzondering van de buitenschil en de kolommen. Wouter: “De zorg op andere verdiepingen ging gewoon door, dus we moesten goed rekening houden met (lawaai)overlast. Alles ging in goede afstemming, ook met het bouwteam onderling.”

Van medische aarding tot de toegangscontrole 

Harwig ontwierp de installaties voor de schakel- en verdeelinrichtingen, UPS-systemen, voedingsleidingen, medische aardingen, kabel en wandgoten, licht- en krachtinstallaties, zonwering, intercomsystemen, patiënten Tv’s, verpleegoproep systemen, CAI, camerasystemen, toegangscontrole, brandmelding en ontruiming en de data-installaties van alle kamers. Ook waren we in de lead voor de installaties hiervan. ‘Ook waren we betrokken bij de nieuwbouw van de afdeling EHH/CCU (Eerste Hulp/Hartbewaking) op ziekenhuislocatie Scheper. De installaties waren gelijkwaardig, die ervaring hadden we al en namen we mee.’   

De nieuwe IC telt zestien beddenkamers, met facilitaire ruimten in het middengebied. Er zijn vijf sluiskamers voor geïsoleerd verplegen. Zowel patiënten als het personeel gaan er flink op vooruit.  

Een geweldige samenwerking in het bouwteam met: Buursema, De Groot Installatiegroep, Interieur ID en IAA Architecten.