Wie het gebouw binnenkomt, merkt het meteen. Sterrenschool De Ruimte is veel meer dan een school. De hal is de centrale ontmoetingsplaats. Leerlingen van De Ruimte checken in via een interactief scherm. Op datzelfde scherm kunnen kinderen, hun ouders en buurtbewoners zien welke activiteiten er op het programma staan.

Mensen van alle leeftijden ontmoeten elkaar en vanuit de hal waaieren ze als vanzelfsprekend uit naar verschillende ruimtes – leslokalen, kinderopvang, buurtcentrum. In het ruime gebouw met het warme kleurgebruik vindt iedereen gemakkelijk en snel zijn of haar weg.

De Ruimte ontwikkelt zich tot een educatief centrum in Almere Poort, toegankelijk voor de hele buurt. Verschillende partners werken nauw samen en geven invulling aan activiteiten in en rond het gebouw. Uniek aan dit concept is niet alleen dat alles is te vinden onder één dak, maar vooral ook dat de coördinatie centraal plaatsvindt.

Het gebouw ligt aan het Homeruspark. Het buitenleven speelt een grote rol bij de activiteiten. Gebruikers van De Ruimte worden actief betrokken bij de natuur en hun omgeving. Nu de nieuwbouw in gebruik is genomen kan De Ruimte doorgroeien en -ontwikkelen.

Tevens zijn in het gebouw 2 sporthallen opgenomen. Deze sporthalen zijn multifunctioneel inzetbaar en hebben en totaal oppervlakte van 512 m2