Wat is je functie bij Harwig?

“Mijn functie binnen Harwig is BIM Modelleur. BIM staat voor Building Information Model. Wij zetten doormiddel van Revit (Multidisciplinaire BIM-software) een tekening op voor de elektrotechnische installatie. Hierbij moet gedacht worden aan Kabelgoten, Wandcontactdozen, Armaturen, Sensoren, Verdeelkasten etc.

Wat zijn je werkzaamheden en verantwoordelijkheden?

Voor het opstellen van de tekeningen gaan wij verschillende fases door om tot een uitvoeringsontwerp te komen. Dit is een Voorlopig ontwerp, een definitief ontwerp, en uitvoeringsontwerp. In deze verschillende ontwerpen komen verschillende disciplines tot bod. Voor een voorlopig ontwerp wordt er symboliek op tekening gezet zonder informatie achter de symbolen. Maar in de uitvoeringsontwerp zit alle informatie achter de symboliek die op de bouw benodigd zijn.

Samen met collega’s of derden partijen wordt er samengewerkt om een clash loos model te creëren zodat de installaties, constructief en bouwkundig geen aanlopers hebben. Verschillende partijen waar wij mee samenwerken om een clash loos model op te leveren zijn bijvoorbeeld, de werktuigbouwkundige partij, een beveiligingstechniek partij, een constructieve aannemer, een bouwkundige aannemer etc. Uiteindelijk wanneer de bouw gereed is, dan worden de revisie tekeningen opgezet. Deze revisie tekeningen worden door of de tekenaar van het project of de monteur van het project opgenomen op de bouw en dan verwerkt als uiteindelijk ontwerp zoals die op de bouw er in is gemaakt en die aan de klant gegeven wordt.”

Wat vind je leuk aan je functie?

“Het leukste aan mijn functie is dat ik projecten in samenwerking met meerdere mensen van het team of alleen de projecten mag uit engineeren en coördineren. Dit betekent dat wij alle verdeelkasten bedenken, hoe de kabeltracé loopt. Voor projecten wordt er ook om tafel gegaan om te coördineren, dit gebeurt op de locatie op de bouw of op het kantoor online het doorspreken van het model is voor alle partijen leuk om te doen en het model clash loos te krijgen. Daarnaast moeten we de bouw op om revisie op te nemen, voor de grotere projecten, dan gaan we in samenwerking met de monteur de revisie opnemen.”

Wat vind je goed aan Harwig?

“Binnen Harwig krijg je het gevoel dat je los wordt gelaten aan de functie die je hebt, er is geen functie van Tekenaar die alleen tekent. Je doet juist meer dan alleen tekenen, zoals bijvoorbeeld ook het engineeren van projecten.”

Hoe ziet je loopbaan bij Harwig eruit?

“Ik ben begonnen als stagiair bij Harwig. Na het afronden van mijn stage ben ik aangenomen als tekenaar. In de tijd dat ik tekenaar was heb ik een project met Revit gedaan. Na de afronding van het project ben ik door de opgedane ervaring BIM modelleur geworden. BIM modelleur is een functie van tekenaar, coördinator en engineer in één. Ik heb een opleiding afgerond van de MIT-E en ga de opleiding voor HIT-E doen. Maar tussendoor zijn er verschillende dagen dat er intern een cursus wordt gegeven over specifieke onderwerpen zoals Noodverlichting, Power over Ethernet, Sensoren etc.”