Ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie Archives - Harwig Installatietechniek

Ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie

U bent hier: Home | Ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie

Archive

  1. Ambulancepost Assen

    Reacties uitgeschakeld voor Ambulancepost Assen

    Het beheer en de besturing van het klimaat ,zoals de luchtvochtigheid en de temperatuur, verlopen via een intelligent systeem. Door middel van sensoren en bijsturing via een app is dit een zelflerend systeem wat het energieverbruik van het pand blijft optimaliseren. Een ruimte waar niet continue gebruik van wordt gemaakt, zoals de slaapkamer, wordt bijvoorbeeld volledig afgesloten wanneer niemand gebruik maakt van de ruimte. Denk hierbij aan de stopcontacten, de verwarming en het licht. Een andere innovatieve oplossing die wordt gerealiseerd is een warmte-terugwinsysteem. Het afvoerwater van de douches wordt bijvoorbeeld gebruikt als warme energie in de koudwatervoeding van de boiler. Dit verloopt via een intelligent systeem. Door het gebruik van sensoren en het bijsturen via een app, is dit een intelligent systeem dat het energiegebruik in het pand voortdurend blijft optimaliseren. Naast verschillende duurzame oplossingen heeft het pand ook natuurlijke alternatieven. Met uitzondering van de betonvloer, bestaat het gehele pand uit hout. Door het gebruik van een moderne Septic tank die is verbonden met een wadi en bijpassende planten, zoals riet wat een filterende werking heeft, is de ambulancepost niet aangesloten op het riool. Bovendien wordt regenwater opgevangen in grote verzamelputten om gebruikt te worden als spoelwater voor de toiletten, maar ook voor de schoonmaak van de ambulances.

  2. Het Groot Handelshuis

    Reacties uitgeschakeld voor Het Groot Handelshuis

    Het pand wordt verwarmd met een luchtwarmtepomp welke wordt ondersteund door een koelmachine in de zomer en bestaande cv-ketels in de winter. Het gehele nieuwe afgiftesysteem is echter uitgelegd op een toekomstige inkoppeling op een WKO-systeem. Hiervoor zijn de benodigde voorbereidingen getroffen. Zowel de koeling, verwarming als diverse ventilatiesystemen zijn volledig vraaggestuurd uitgevoerd en het gehele systeem is voorzien van drukgecompenseerde regelingen. De gebouwautomatisering is een volledig geïntegreerd systeem voor de verlichting, zonwering, klimatisering, energieopwekking en energiemonitoring.


    Om het gehele gebouw te voorzien van voldoende stroom is een volledig nieuw elektrisch distributiesysteem aangelegd, met een nieuwe inpandige trafo en distributiesysteem. De verlichting bestaat volledig uit gependelde LED-verlichting welke volledig is afgestemd met de contouren van het gebouw.

    Het resultaat is een volledige metamorfose van een oud en nostalgisch gebouw dat volledig was afgeschreven en weer volledig voldoet aan de hedendaagse eisen qua comfort en duurzaamheid. Het in ere herstellen van een bestaand pand is wellicht de grootste duurzaamheidsfactor en dit geeft een nieuwe impuls aan de binnenstad van Groningen.

  3. Nieuwbouw Kindcentrum Siddeburen

    Reacties uitgeschakeld voor Nieuwbouw Kindcentrum Siddeburen

    Aan de Kugelslaan in Siddeburen is in april 2022 Kindcentrum Siddeburen opgeleverd. De eenlaagse nieuwbouw van circa 2.500 m2 biedt onderdak aan OBS De Springplank, CBS De Zonnewijzer en de kinderopvang van Kids First COP Groep en is ontworpen en gebouwd volgens de Frisse Scholen klasse B criteria. Naast een minimale ventilatiecapaciteit van 30,6 m3/h per persoon en een aangenaam thermisch comfort speelt de verlichting hierin een essentiële rol.

    Deze nieuwbouw is uitgerust met het Frissen Scholen concept klasse B. Een Frisse School kan worden gerealiseerd op basis van vijf thema’s: energie, lucht, temperatuur, licht en geluid. Met al deze aspecten is rekening gehouden om tot een klasse B te komen.

    Frisse Scholen klasse B vereist een minimaal lichtniveau op werkvlakniveau van ten minste 500 lux. Om hieraan te voldoen is een uitgebreide lichtberekeningen en een lichtplan gemaakt. “In alle ruimtes is gekozen voor energiezuinige LED-panelen, die worden aangestuurd door de aanwezigheids- en bewegingsmelders. Bovendien kan het onderwijzend personeel de verlichting regelen met behulp van schakelaars op de wand.

  4. Oelebred

    Reacties uitgeschakeld voor Oelebred

    Aan de Rozenstraat in Tynaarlo is een nieuwe school + gymzaal gerealiseerd.

    Het nieuwe schoolgebouw is een eenvoudige en knusse school met multifunctionele ruimtes. De aula en gymzaal worden ook voor de dorpsbewoners beschikbaar gesteld. De school is in een L-vorm gebouwd, zodat er beschutte schoolpleinen zijn ontstaan waar de kinderen veilig kunnen spelen.

    De opdracht is verkregen uit een D&B-uitvraag. Samen met Brands Bouw, BDG Architecten, Alcedo en Harwig Installatietechniek is een mooi gebouw ontworpen dat heel goed in het dorp past. Ons bureau heeft het constructieve ontwerp en het energetische concept verzorgd.

    Inmiddels heeft OBS Het Oelebred haar intrek genomen in het nieuwe schoolgebouw.

  5. Marijke Hiem

    Reacties uitgeschakeld voor Marijke Hiem

    Hofjesstructuur

    Zelfredzaamheid en keuzevrijheid liggen aan de basis van het ontwerpconcept. Door de gelaagdheid waarmee Marijke Hiem is opgezet en vormgegeven, en het verzachten van de overgangen tussen binnen en buiten kunnen we de bewoners een bepaalde mate van keuzevrijheid bieden. Door de hofjesstructuur is er geborgenheid gecreëerd zonder het gevoel te geven dat de bewoner in vrijheid beperkt wordt. dichte deur te staan.

    Ingetogen architectuur

    Voor de doelgroep, waarbij dementie een grote rol speelt, is de aanwezigheid van traditionele waarden van belang. Deze zijn terug te vinden in het ontwerp voor de gevels, de woonkamers, de individuele kamers en de tuinen. Iedere woongroep heeft een eigen entree en bestaat uit negen studio’s en een gemeenschappelijke woonkamer. Het ontwerp voor Marijke Hiem kenmerkt zich door een ingetogen architectuur, die zich naadloos voegt in het stedelijk weefsel.

    Comfort en herkenbaarheid in het interieur

    In het interieur wordt aandacht besteed aan het comfort en de herkenbaarheid voor de cliënten. De ontsluitingsgangen zijn ontworpen als ‘kloostergang’, dat wil zeggen als overdekte omloop met een directe relatie met de aanliggende tuinen. Iedere individuele kamer heeft naast de voordeur een vitrinekast gekregen waarin persoonlijk objecten van de bewoner opgesteld kunnen worden. Zo wordt de herkenbaarheid van de kamers vergroot. In de individuele kamers is er een zekere mate van inrichtingsflexibiliteit waardoor de kamers gemakkelijk gepersonaliseerd kunnen worden. De gemeenschappelijke woonkamers zijn uitwisselbaar qua functionaliteit, maar ze onderscheiden zich door een verschillende uitstraling en kleurstelling.

    Iedere tuin heeft eigen thema

    Een belangrijk onderdeel van het ontwerp betreft de tuinen. Iedere tuin kent een eigen thema.. Binnen de grenzen van het complex kunnen de bewoners vrij ronddwalen, waarbij de verschillende sferen in de tuinen helpen bij de oriëntatie. De buitengrenzen zijn sturend, maar onopvallend, vormgegeven door middel van hagen en poorten. De looproutes door de tuinen worden volledig vlak uitgevoerd.

    Marijke Hiem. Het complex bevat 10 woongroepen en centrale voorzieningen gegroepeerd rondom verschillende tuinen. Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra won in een eerder stadium de tender. De tender werd gewonnen om de integraliteit van het ontwerp, waarbij de visie op zorg centraal staat.

    (foto’s met dank aan ADS)

  6. Rabobank Emmen

    Reacties uitgeschakeld voor Rabobank Emmen

    De Rabobank Emmen-Coevorden is al jaren op zoek naar een nieuwe locatie voor het hoofdkantoor. De bank heeft het personeel nu verspreid over verschillende locaties in onder meer Emmen en Coevorden. Vastgoeddochter Rabo Vastgoed onderzocht veel mogelijke locaties in en rond het centrum, maar al die tijd bleef de locatie Raadhuisplein trekken, vertelt directievoorzitter Chéry Wortelboer. ,,We hebben vooral vanuit de klanten geredeneerd: wat zou voor hen de ideale locatie voor ons kantoor zijn? Dan is het Raadhuisplein de perfecte plek.’’

    Globaal heeft de bank 2000 vierkante meter ruimte tot zijn beschikking op de begane grond en de eerste verdieping. De komende tijd wordt over zaken als indeling en inrichting nagedacht. ,,Onze medewerkers kunnen tegenwoordig overal werken, dus een klassiek kantoor zal het niet worden’’, stelt Wortelboer. ,,We willen echt aan de slag met het moderne werken. Misschien in de zin van een werkcafé, een open ruimte waar medewerkers met hun laptop achter tafeltjes zitten.’’

  7. Altingerhof Beilen

    Reacties uitgeschakeld voor Altingerhof Beilen

    Bewoners hebben een eigen zit-slaapkamer en maken gebruik van gezamenlijke huiskamers. Er is in de nieuwe woning meer privacy voor de bewoners. Elke woning heeft een eigen voordeur en er zijn geen lange gangen meer wat het gebruik van het gebouw bevorderd. Alles is laagbouw zodat de tuin een grote toegevoegde waarde heeft. Buiten zijn en bewegen zijn heel belangrijk voor de toekomstige bewoners.

    Omdat alles laagbouw is, kun je vanuit alle woningen makkelijk naar buiten. De eerste 2 gebouwen worden in de zomer van 2020 opgeleverd.

    Palliatieve zorg en dagbesteding: In de nieuwe Altingerhof komt net als nu ook ruimte voor palliatieve zorg. De Zonnebloem, zoals deze unit in Altingerhof heet, biedt mensen uit de regio in hun laatste levensfase de kans om met goede zorg en begeleiding te sterven. Ook de dagbesteding verhuist straks mee naar de nieuwbouw. Met het park, dat straks ook weer vrij toegankelijk is, zoekt Altingerhof veel aansluiting met de buurt.

    De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat bewoners tijdens de bouw niet hoeven verhuizen naar een tijdelijke andere locatie.

  8. MFA de Wijert

    Reacties uitgeschakeld voor MFA de Wijert

    Project: MFA de Wijert

    Het ruimtelijke concept van het MFA is gebaseerd op de vier onderdelen uit het programma van functies/activiteiten, namelijk:

    1. Dalton Kindcentrum
    2. Doorgaande leerlijn, begeleiden bij achterstanden
    3. Sport en Bewegen
    4. Ontmoeting

    Onze aanpak

    Er is gekozen om deze MFA in twee projecten uit te werken, enerzijds het Hoofdgebouw en anderzijds de Spelhal. De Spelhal biedt ruimte voor sport en beweging. Ook bij de spelhal is Harwig al E-instalteur betrokken. Het Hoofdgebouw gaat straks onderdak bieden aan een basisschool, kinderopvang en een bibliotheek en biedt ruimte voor ontmoetingen. De volgende gebruikers zullen hier worden gehuisvest:

    • Basisschool de Tamarisk (Vereniging voor Christelijk Onderwijs te Groningen (VCOG))
    • Kinderopvang Kidsfirst (COP Groep)
    • Wijkfiliaal bibliotheek (Groninger Forum)

    De technische uitgangspunten

    Voor het project zijn diverse uitgangspunten op papier gezet. De technische uitgangspunten waaraan de de nieuwbouw moet voldoen zijn:

    • Energieneutraal
    • Aardbevingbestendig
    • Gasloos
    • BENG
    • Sober & doelmatig
    • GPR-score ≥ 8
    • Onderhoudsarm

    Omvang

    Het totale bruto vloeroppervlak is op basis van het ruimtelijke programma van eisen vastgesteld op ca 2.100 m2 BVO. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. Er is sprake van een middengebied met twee zogenaamde beuken, waarin afsluitbare ruimten zijn ondergebracht. In het middengebied is een plein en een tribunetrap.

Meer informatie of een afspraak?