Sanitair

U bent hier: Home | Sanitair

Archive

 1. Marijke Hiem

  Reacties uitgeschakeld voor Marijke Hiem

  Hofjesstructuur

  Zelfredzaamheid en keuzevrijheid liggen aan de basis van het ontwerpconcept. Door de gelaagdheid waarmee Marijke Hiem is opgezet en vormgegeven, en het verzachten van de overgangen tussen binnen en buiten kunnen we de bewoners een bepaalde mate van keuzevrijheid bieden. Door de hofjesstructuur is er geborgenheid gecreëerd zonder het gevoel te geven dat de bewoner in vrijheid beperkt wordt. dichte deur te staan.

  Ingetogen architectuur

  Voor de doelgroep, waarbij dementie een grote rol speelt, is de aanwezigheid van traditionele waarden van belang. Deze zijn terug te vinden in het ontwerp voor de gevels, de woonkamers, de individuele kamers en de tuinen. Iedere woongroep heeft een eigen entree en bestaat uit negen studio’s en een gemeenschappelijke woonkamer. Het ontwerp voor Marijke Hiem kenmerkt zich door een ingetogen architectuur, die zich naadloos voegt in het stedelijk weefsel.

  Comfort en herkenbaarheid in het interieur

  In het interieur wordt aandacht besteed aan het comfort en de herkenbaarheid voor de cliënten. De ontsluitingsgangen zijn ontworpen als ‘kloostergang’, dat wil zeggen als overdekte omloop met een directe relatie met de aanliggende tuinen. Iedere individuele kamer heeft naast de voordeur een vitrinekast gekregen waarin persoonlijk objecten van de bewoner opgesteld kunnen worden. Zo wordt de herkenbaarheid van de kamers vergroot. In de individuele kamers is er een zekere mate van inrichtingsflexibiliteit waardoor de kamers gemakkelijk gepersonaliseerd kunnen worden. De gemeenschappelijke woonkamers zijn uitwisselbaar qua functionaliteit, maar ze onderscheiden zich door een verschillende uitstraling en kleurstelling.

  Iedere tuin heeft eigen thema

  Een belangrijk onderdeel van het ontwerp betreft de tuinen. Iedere tuin kent een eigen thema.. Binnen de grenzen van het complex kunnen de bewoners vrij ronddwalen, waarbij de verschillende sferen in de tuinen helpen bij de oriëntatie. De buitengrenzen zijn sturend, maar onopvallend, vormgegeven door middel van hagen en poorten. De looproutes door de tuinen worden volledig vlak uitgevoerd.

  Marijke Hiem. Het complex bevat 10 woongroepen en centrale voorzieningen gegroepeerd rondom verschillende tuinen. Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra won in een eerder stadium de tender. De tender werd gewonnen om de integraliteit van het ontwerp, waarbij de visie op zorg centraal staat.

  (foto’s met dank aan ADS)

 2. Altingerhof Beilen

  Reacties uitgeschakeld voor Altingerhof Beilen

  Bewoners hebben een eigen zit-slaapkamer en maken gebruik van gezamenlijke huiskamers. Er is in de nieuwe woning meer privacy voor de bewoners. Elke woning heeft een eigen voordeur en er zijn geen lange gangen meer wat het gebruik van het gebouw bevorderd. Alles is laagbouw zodat de tuin een grote toegevoegde waarde heeft. Buiten zijn en bewegen zijn heel belangrijk voor de toekomstige bewoners.

  Omdat alles laagbouw is, kun je vanuit alle woningen makkelijk naar buiten. De eerste 2 gebouwen worden in de zomer van 2020 opgeleverd.

  Palliatieve zorg en dagbesteding: In de nieuwe Altingerhof komt net als nu ook ruimte voor palliatieve zorg. De Zonnebloem, zoals deze unit in Altingerhof heet, biedt mensen uit de regio in hun laatste levensfase de kans om met goede zorg en begeleiding te sterven. Ook de dagbesteding verhuist straks mee naar de nieuwbouw. Met het park, dat straks ook weer vrij toegankelijk is, zoekt Altingerhof veel aansluiting met de buurt.

  De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat bewoners tijdens de bouw niet hoeven verhuizen naar een tijdelijke andere locatie.

 3. MFA de Wijert

  Reacties uitgeschakeld voor MFA de Wijert

  Project: MFA de Wijert

  Het ruimtelijke concept van het MFA is gebaseerd op de vier onderdelen uit het programma van functies/activiteiten, namelijk:

  1. Dalton Kindcentrum
  2. Doorgaande leerlijn, begeleiden bij achterstanden
  3. Sport en Bewegen
  4. Ontmoeting

  Onze aanpak

  Er is gekozen om deze MFA in twee projecten uit te werken, enerzijds het Hoofdgebouw en anderzijds de Spelhal. De Spelhal biedt ruimte voor sport en beweging. Ook bij de spelhal is Harwig al E-instalteur betrokken. Het Hoofdgebouw gaat straks onderdak bieden aan een basisschool, kinderopvang en een bibliotheek en biedt ruimte voor ontmoetingen. De volgende gebruikers zullen hier worden gehuisvest:

  • Basisschool de Tamarisk (Vereniging voor Christelijk Onderwijs te Groningen (VCOG))
  • Kinderopvang Kidsfirst (COP Groep)
  • Wijkfiliaal bibliotheek (Groninger Forum)

  De technische uitgangspunten

  Voor het project zijn diverse uitgangspunten op papier gezet. De technische uitgangspunten waaraan de de nieuwbouw moet voldoen zijn:

  • Energieneutraal
  • Aardbevingbestendig
  • Gasloos
  • BENG
  • Sober & doelmatig
  • GPR-score ≥ 8
  • Onderhoudsarm

  Omvang

  Het totale bruto vloeroppervlak is op basis van het ruimtelijke programma van eisen vastgesteld op ca 2.100 m2 BVO. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. Er is sprake van een middengebied met twee zogenaamde beuken, waarin afsluitbare ruimten zijn ondergebracht. In het middengebied is een plein en een tribunetrap.

 4. MFA Heerde

  Reacties uitgeschakeld voor MFA Heerde

  Nieuwbouw multifunctionele accommodatie waar meerdere participanten in gehuisvest zijn. Het gebouw biedt onderdak aan 4 basisscholen, cultuurplein met theater, bibliotheek, dorpshuis, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, BSO en gymzaal.

  De bibliotheek bestaat uit een vast en flexibel deel. Bij grote evenementen is het mogelijk om extra ruimte te creëren. Het theater biedt ruimte aan 325 gasten. Daarnaast is in de MFA nog een kookruimte gerealiseerd die tevens door de scholen kan worden gebruikt als kooklokaal.

 5. Plopsa Indoor Coevorden

  Reacties uitgeschakeld voor Plopsa Indoor Coevorden

  Nieuwbouw attractiepark Plopsa Indoor te Coevorden. Deze indoor attractiehal is aan de rand van Coevorden gerealiseerd naast vakantiepark De Huttenheugte. Plopsa Indoor Coevorden is vergelijkbaar met Plopsa in Hasselt (België), bekende Studio 100-figuren als Samson & Gert, Kabouter Plop, Mega Mindy, Bumba, Piet Piraat en K3 staan centraal en zijn in het pretpark aanwezig. Rond ieder figuur zijn een aantal attracties gebouwd. In totaal heeft de accommodatie in Coevorden ongeveer vijftien attracties en een theater, discotheek, winkels en horecavoorzieningen. Het complex heeft een capaciteit van 3500 bezoekers per dag. Naar verwachting zullen driehonderdduizend mensen per jaar de poorten passeren.

 6. Bakkerij Van Veenen

  Reacties uitgeschakeld voor Bakkerij Van Veenen

  Nieuwbouw bakkerij in Emmen. De bakkerij is aan de voorzijde van het gebouw voorzien van een glazen pui en is gevestigd op een zichtlocatie, langsrijdende bestuurders kunnen zodoende ‘s ochtends het bakproces waarnemen. Bij de realisatie van de bakkerij is veel aandacht besteed aan warmtewisseling en energiebesparing. Onder de positie van de 4 ovens ligt een vrij liggende betonvloer die heet wordt en op korte afstand daarvan staat de vriescel met een temperatuur van min 20 graden.

 7. Kop van Zuid

  Reacties uitgeschakeld voor Kop van Zuid
  Op het terrein van het Scheper Ziekenhuis is een nieuw multifunctioneel gezondheidscentrum Kop van Zuid gebouwd. In dit gebouw bevinden zich tal van voorzieningen, welke geïntegreerd worden aangeboden. Een tandartsenpraktijk, kaakchirurgie, mondhygiënepraktijk, zorghotel, revalidatie, ergotherapie, fitnessruimte, horecavoorzieningen, afslank- instituut, brasserie, kleedkamers en diverse kantoren zijn in het gebouw gehuisvest. De bovenste verdieping van het gebouw bestaat alleen uit kantoren en vergaderruimten. Onder het gebouw is een ondergrondse parkeerplaats van 3 verdiepingen gerealiseerd. Het project is in bouwteam Design & Build gerealiseerd.
 8. Gomarus College

  Reacties uitgeschakeld voor Gomarus College

  Nieuwbouw van het Gomarus College, een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs, in Assen. Opvallend detail bij dit project is een volwaardige warmtepomp / warmte koude opslagsysteem, gecombineerd met betonkernactivering en luchtbehandeling. Koeling vindt zowel via de luchtbehandeling als betonkernactivering plaats

Meer informatie of een afspraak?